Tientallen ideeën vinden hun weg naar het Texelfonds

Het Texelfonds bestaat 15 jaar en trekt met het project Verrijk je Buurt het eiland over om in contact te komen met mensen die hun buurt willen verbeteren met een goed initiatief. In samenwerking met Texels Welzijn zorgt het Texelfonds voor advies en begeleiding om ideeën om te zetten in plannen. Voor goede plannen is ook een geldbedrag beschikbaar. Inmiddels zijn in twee maanden tijd in alle dorpen op Texel inspiratiebijeenkomsten georganiseerd. Projectleider Tessa van Daalen en bestuurslid Piet Heijnen maken een tussenbalans op. “Er is wel veel voorwerk aan vooraf gegaan om in alle zeven dorpen mensen te mobiliseren. Maar er is veel goodwill ontstaan voor het project en als spin-off ook voor het Texelfonds. Er zijn tot nu toe bijna 70 aanvragen ingediend”, laat Tessa weten.

“Er gebeurt al veel op Texel, gemeenschapszin en saamhorigheid zijn hier gemeengoed. Dus wat voegt Verrijk je Buurt toe? Dat was wel een uitdaging om dat duidelijk te maken,” zegt projectleider Tessa. Maar zoals verwacht zijn de ingebrachte ideeën heel uiteenlopend. Er zijn ideeën over het verfraaien van het dorp of de buurt met bloemen en bloembakken. Er zijn suggesties gedaan voor speel- en ontmoetingsmogelijkheden voor jong en oud. Er wordt nagedacht over video- en fotoprojecten over markante figuren, onder meer in het kader van 75 jaar bevrijding. En uiteraard ontbreken de initiatieven voor buurt- en dorpsetentjes niet, al dan niet gekoppeld aan een wedstrijd of een goed doel.

“Ik ben tevreden over de wijze waarop we de zaken hebben georganiseerd. Dat verloopt vrij soepel. Ook de avonden zelf verlopen in goede en gezellige sfeer,” vindt bestuurslid Piet. Maar zowel Piet als Tessa moeten bekennen dat er nog niet echt verrassende ideeën zijn langskomen. Piet zegt daarover: De grootste uitdaging is om goed uitgewerkte ideeën te krijgen met een onderbouwd kostenverhaal. Het ziet ernaar uit dat op dit punt nog wel het nodige werk door het bestuur zal moeten worden verricht. Ik had gehoopt dat door de publiciteit vooraf er meer voorbereiding voor de inspiratieavonden zou zijn geweest. De meeste ideeën lijken nu op de avond zelf naar voren te komen. Een concrete uitwerking schiet er dan logischerwijs bij in.”

Half maart besluit het bestuur van het Texelfonds welke projecten worden gehonoreerd. Tessa heeft in de aanloop daarnaartoe nog een wens: “We doen ons uiterste best om de OSG-leerlingen bijeen te krijgen, om nog een inspiratiedag voor de jeugd te houden.”

Foto: Gerrit Verhoeven