Lokaal verdient steun!

Onze wereld ziet er anders uit in tijden van Corona. De straten zijn leeg, evenementen en bijeenkomsten afgelast en sociale contacten verminderd. Voor (lokale) ondernemers en ZZP-ers ziet de financiƫle toekomst er opeens heel anders uit dan drie weken geleden. Veel van de steunmaatregelen van de overheid zijn dan ook gericht om hen door deze crisis te helpen.

Maar juist nu onze directe omgeving zó belangrijk is en lokale initiatieven hun meerwaarde dubbel en dwars bewijzen, verdienen (lokale) maatschappelijke initiatieven, sociale ondernemingen en bewonersbedrijven onze steun. Want driekwart van hen wordt geraakt door deze crisis en de helft is inmiddels in financieel zwaar weer beland.

Sociaal noodfonds

Een tijdelijk sociaal noodfonds wordt opgezet om juist deze doelgroep te helpen door de coronaperiode heen te komen. Met bijdragen van de overheid, fondsen en bedrijven samen. Het is bedoeld voor initiatieven die hun meerwaarde al hebben aangetoond en die door het opdrogen van de inkomstenstroom hun vaste lasten de komende tijd amper kunnen opbrengen.

Lokale fondsen

Wat kunnen lokale fondsen doen? Deel de informatie over dit noodfonds met de maatschappelijke initiatieven in je buurt, dorp of stad. En ondersteun als lokaal fonds die initiatieven ruimhartig als ze dat nodig hebben.

Het noodfonds wordt getrokken door MAEX en de Maatschappelijke Alliantie en kan rekenen op steun van LSA bewoners, De Landelijke Vereniging Voor Kleine Kernen, Nederland Zorgt Voor Elkaar, Lokale Fondsen Nederland, Stichting Lenthe, Ignaz Anderson, Jantje Beton, Health-Holland, Deedmob en Goodup.

Impact coronacrisis Onderzoek

Om in kaart te brengen wat de impact is van de coronacrisis op maatschappelijke initiatieven heeft MAEX een onderzoek gedaan binnen haar netwerk en dat van haar partners. Het onderzoek loopt nog, maar op basis van de eerste 190 respondenten zijn er voorlopige conclusies getrokken.


Voortgang onderzoek Klik om te downloaden