Actueel

12 september 2016Inspirerende start Starterclass

Na een welkom door bestuurslid Corien Bosch en een korte uitleg over de digitale leeromgeving ging professor Theo Schuyt verder in op de kern van een lokaal fonds en wat fondsenwerving is.

Schuyt, hoogleraar filantropie aan de Amsterdamse VU, neemt ons mee aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden waaruit blijkt dat wij als Nederlanders al heel lang goed samenwerken: “dat zit in ons DNA aldus Schuyt”. Ook zijn we goed in het fondsenwerven of liever gezegd wij Nederlanders geven graag. Lokale fondsen zijn eigenlijk al heel oud. Vroeger keken we als vanzelfsprekend naar elkaar om. Dat is door de jaren heen weg geëbd maar komt nu gelukkig weer terug o.a. in de vorm van een lokaal fonds. Hij roemt de passie waar mensen zich verenigen om de samenleving beter te maken. Verder geeft hij het advies om niet meteen om geld te vragen: “zorg eerst dat je iemands interesse wekt voor jouw ideeën en werkzaamheden en laat iemand waar de gever geen nee tegen kan zeggen de vraag stellen”.

Enthousiaste deelnemers Starterclass

Aansluitend vertelt Jan Beijert, voorzitter van het Texelfonds, over zijn ervaring bij het opzetten van een lokaal fonds en de organisatie die daar bij komt kijken. “Zorg voor diversiteit in het bestuur, communiceer uitbundig en gebruik je kennis en netwerk”,  aldus Jan Beijert.

Menno Tummers, Prins Bernhard Cultuurfonds, geeft aan dat een lokaal fonds ook kan starten in de vorm van een fonds op naam. De voor- en nadelen worden door Menno toegelicht. Hij gebruikt daarbij Fonds voor Oost (Amsterdam) en de diverse Cultuurfondsen in het land als voorbeelden.

36 bestuurders van maar liefst 17 lokale fondsen zijn vol enthousiasme huiswaarts gekeerd. De volgende module van de Starterclass is op woensdagavond 5 oktober. Dan staan financiën en fiscale zaken op de agenda. Wil je erbij zijn? Dat kan. Meld je aan via info@lokalefondsen.nl

*Voor meer informatie over het werk van Theo Schuyt, zie de website van Geven In Nederland