Actueel

09 september 2015Arno Bloem aan het woord

Arno Bloem is sinds 30 april lid van het bestuur  van Lokale Fondsen Nederland. Hij is Directeur Special Projects/ Public Affairs van Vebego en ook ambassadeur van hun Foundation. Ondanks zijn volle agenda, kregen wij de kans hem tussen de afspraken door even te spreken.

 

Lokale Fondsen Nederland

Wat is je rol binnen de Vebego (Foundation) en hoe ben je betrokken geraakt bij Lokale Fondsen Nederland?

“Ik ben medeoprichter van de Vebego Foundation en de laatste 5 jaar was ik voorzitter. De foundation is opgericht door en verbonden met het familiebedrijf Vebego, dat in 1943 is opgericht door Ton Goedmakers. Vebego is uitgegroeid tot een multinational met ruim 40.000 medewerkers.  Op 30 juni heb ik het voorzitterschap overgedragen aan Suzanne Goedmakers, dochter van de eigenaar, ik ben nu  ambassadeur van de Foundation.

“De Vebego Foundation werkt net als de Rabo Foundation aan diverse projecten. Ook voeren we gezamenlijk projecten uit zoals bijvoorbeeld in Sri Lanka maar ook in Rotterdam. Via de Rabobank Foundation waar Pierre van Hedel directeur is, kwam ik in aanraking met Lokale Fondsen Nederland en werd meteen enthousiast.  Pierre schatte in dat ik een toegevoegde waarde zou hebben voor de Stichting Lokale Fondsen Nederland en vroeg mij toe te treden tot het bestuur. Mijn expertise ligt op het verbinden van mensen en organisaties en dat is precies wat ik ook binnen Lokale Fondsen Nederland ga doen, of eigenlijk al volop aan het doen ben”.

Maatschappelijke Projecten

De Vebego Foundation steunt maatschappelijke projecten ver weg maar ook dicht bij huis. Kun je hier een paar voorbeelden van geven?

“Bij de Vebego Foundation zijn we ervan overtuigd dat je mensen juist moet helpen om zichzelf te helpen. Een voorbeeld hiervan is de IMC-weekendschool (2013-2014).

IMC Weekendschool

De IMC-weekendschool biedt nieuwsgierige leerlingen tussen de  10-14 jaar gedurende een periode van 2,5 jaar onderwijs over allerlei spannende vakgebieden en beroepen. Gezamenlijk hebben we het vak ‘Duurzaam Ondernemen’ ontwikkeld.

 

NL DOET

Een andere voorbeeld is onze samenwerking met NL Doet. Zo hebben onze medewerkers en ambassadeurs in 2013 en in 2014 een bijdrage geleverd aan maatschappelijk projecten tijdens NL Doet. NL Doet is de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Binnen Vebego werd deze actie omgedoopt tot Vebego DOET. Via de site van het Oranje Fonds hebben vele Vebego medewerkers en klussen geadopteerd.

Ook heeft Vebego het project ‘De Belevenis’ ondersteund (2010). Dit was een evenement voor meervoudig verstandelijk gehandicapten en diep dementerende ouderen. De Vebego Foundation ondersteunde het initiatief financieel, en de Vebego medewerkers hebben de handen uit de mouwen gestoken zij hebben de bezoekers begeleid en samen een mooie dag beleefd.

Toekomst

Wat vind je van de ontwikkelingen van de lokale fondsen in Nederland?

“Ik geloof in burgerinitiatieven; waar een wil is, is een weg. En omdat de oorsprong van het initiatief bij bewoners ligt , wordt het het automatisch gedragen . De start alleen al is heel goed, daar geloof ik in. Ik ben ook zeer positief over de stichting; zowel het projectbureau als het bestuur en de achterliggende steunende fondsen. En ik denk dat er al veel bereik is en ook dat er nog veel te bereiken valt.”

En welke ontwikkelingen zie jij voor de toekomst? Welke aandachtspunten en eventuele knelpunten zie je?

“Ik zie voorlopig  nog een verdere verbreding en verdieping in het aantal lokale fondsen dat door de stichting ondersteund wordt. Aandachtspunt bij de ontwikkeling richting het verenigen van de lokale fondsen vind ik de noodzakelijke continuïteit.Er zullen initiatieven ophouden en wie neemt dan de verantwoordelijkheid voor de nieuwe aanwas? Een groeiende organisatie heeft meer mogelijkheden, dus sowieso even los van het in stand houden van het aantal initiatieven is een groeiende organisatie altijd goed voor de participerende leden. Dat is voor mij een aandachtspunt hoe dat vormgegeven moet worden. Knelpunten heb ik niet echt. Bovendien geloof ik niet zo in knelpunten.

Is het leuk in het bestuur van de Stichting te zitten en op welke wijze kun jij als bestuurder een bijdrage leveren?

Ja, ik vind het heel leuk, niet zozeer alleen in het bestuur zitten maar ook de samenwerking met het bureau, met Monique, Lise en Melissa. Een organisatie is eigenlijk een samenstelling van mensen en daarin hebben een paar willende mensen elkaar gelukkig gevonden en dat is mooi, dat geeft ook energie.

Mijn bijdrage zie ik namelijk in het inzetten van mijn netwerk en het eventueel meedenken. Ik heb zelf al diverse initiatieven doorgespeeld en linken gelegd met andere partijen waarmee samengewerkt kan worden: dat levert synergie op. Ik denk dat er nog veel mogelijkheden zijn. Een mooi voorbeeld van sociale cohesie: in mijn dorp is er een café die een functie heeft als buurthuis en daar zijn we zoekende hoe we dat in stand kunnen houden. Ook hiervoor zou je kunnen denken aan de vorm van een lokaal fonds. En voor wat betreft organisaties waar we mee samen kunnen werken denk ik aan netwerkorganisatie Coopnet en aan de Coöperatie de Nederlandse Uitdaging.

Geen woorden maar daden: door mijn daden laat ik ook zien dat ik enthousiast ben over stichting Lokale Fondsen Nederland en de initiatieven die zij ondersteunt. Ik heb mezelf voorgenomen mijn ogen en oren goed  open te houden om relevante verbindingen tot stand te kunnen brengen.